fbpx

Vila Golescu, Câmpulung Muscel, Argeș

TEXT: Cristian Brăcăcescu FOTO: Arthur Țințu

Acum o sută de ani, Câmpulungul se mândrea, pe lângă vestigiile primei cetăți de scaun a țării, cu arhitectura modernă a clădirilor publice și a reședințelor private, între care și vila Golescu. Fiu al revoluționarului pașoptist Alecu Golescu-Arăpilă și absolvent al Facultății de Ape și Păduri de la Paris, Vasile Golescu a conceput în jurul casei un parc dendrologic. A terasat coasta împădurită și a aclimatizat o mare varietate de plante exotice. Sub vegetație, terasele sunt drenate pe toată suprafața cu un strat de piatră prin care apa se scurge lejer, astfel încât relieful creat rămâne stabil.

Vila a fost proiectată în 1910 de Constantin Simionescu, fost arhitect al orașului în anii 1904-1908. Pe fiecare fațadă găsim, ca într-un manual, câte un element neo-românesc: un foișor deasupra porticului, o loggie, o absidă și un mic balcon pe console. Un decor simplu, cioplit în calcar de Albești, urmează aceeași opțiune stilistică.

Surprinzător, vila nu a fost naționalizată și vandalizată, astfel încât mobilierul, lămpile, tablourile și celelalte obiecte originare constituie un adevărat muzeu al începutului de secol douăzeci. În anul 2000, fiicele inginerului  Golescu au donat-o fundației Pro Patrimonio, care a întreprins în intervalul 2003-2007 ample lucrări de drenaj, consolidare, finisaje, refacere a instalațiilor și restaurare a mobilierului. Vila Golescu este o fericită simbioză între o pensiune și un așezământ cultural ce găzduiește evenimente de o largă diversitate: con­certe, workshopuri, lecturi, simpozioane etc.

RESTAURARE ȘI AMENAJARE INTERIOARĂ: Pro Patrimonio; FINALIZAT: 2007

 

Material publicat în albumul Conace și Pensiuni din România 3

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0