fbpx

Un templu industrial al dansului, la Helsinki

ARHITECTURĂ: JKMM Architects TEXT: Anca Rotar FOTO: Tuomas Uusheimo, Hannu Rytky, Peter Vuorenrinne, Mark Goodwin

Inaugurată în primăvara lui 2022, Dance House Helsinki este prima clădire din Finlanda dedicată exclusiv dansului și artelor conexe. Ea este rezultatul renovării și extinderii unei construcții din cadrul Centrului Cultural Fabrica de Cabluri, un complex industrial construit în prima jumătate a secolului 20, care a fost achiziționat de autoritățile locale în anii 1990 și convertit într-un important nucleu pentru artele vizuale și performative. Proiectul de arhitectură îmbină vechiul și noul, ocupând o suprafață impresionantă de peste 7 000 mp.

Dance House adaugă un strat contemporan atractiv fostului complex industrial și împrejurimilor sale, creând un contrast dinamic, dar și un dialog deschis, între existent și inovație. Privind dincolo de formă și estetică, arhitectura noii destinații examinează principiile fundamentale ale dansului, care pornesc de la gravitație, ușurătate și greutatea corpului omenesc.

Astfel, fațadele principale constau în doi pereți metalici de dimensiuni impresionante, suspendați deasupra solului, sfidând gravitația, asemenea unor dansatori surprinși în mijlocul unui salt. Diferența de textură – un perete fiind realizat din oțel corten, rugos și ruginiu, iar celălalt din oțel inoxidabil cu suprafață lucioasă – generează un dialog captivant. Aceste fațade metalice „plutitoare” au fost realizate folosind o tehnologie de sudură cu laser, care a făcut posibilă obținerea de panouri tip sandwich cu cele mai mari suprafețe posibile.

Iluzia este o altă componentă importantă a spectacolelor de dans. De aceea, peretele de oțel orientat către piața din care se realizează accesul formează o uriașă suprafață reflectorizantă, ce transformă imaginea clădirii în funcție de momentul zilei și condițiile de vreme, și poate deveni o parte a decorului pentru spectacolele în aer liber. Fațadele de nord, orientate către parc, sunt acoperite cu sute de discuri de aluminiu, care aduc o notă de abstracție și generează ritm – ritmul fiind, desigur, un alt principiu de bază al dansului.
text3_JKMM Architects - Tanssin Talo © Tuomas Uusheimo 13

Atât din punctul de vedere al materialelor folosite, cât și al relației cu existentul, noua clădire este o uriașă „mașinărie de dans”. Toate spațiile au fost gândite la scară industrială, iar detaliile constituie echivalente ale componentelor unui mecanism. Curtea interioară generată de diferitele clădiri din cadrul vechii fabrici a fost acoperită cu un acoperiș de sticlă și trasformată într-un spațiu vibrant ce conține lobby-ul, un restaurant și, la subsol, garderobe și un club de noapte. Tot de aici sunt accesate și spațiile dedicate personalului și artiștilor – birouri, vestiare, studio de antrenamente și culise.

Clădirea conține două spații tip black box pentru spectacole de dans. Primul dintre acestea, numit Sala Erkko, este cel mai mare spațiu dedicat acestui tip de performanțe din Țările Nordice, având o lățime de 26 m, o adâncime de 37 m și o înălțime de 24 m și beneficiind de un sistem mobil de scaune cu 700 de locuri și de o capacitate totală de aprox 1 000 de persoane. De asemenea, auditoriul, scena principală și scena laterală pot fi delimitate una de alta pentru a crea trei spații diferite pentru evenimente. Cel de-al doilea black box a rezultat în urma conversiei Sălii Pannu din cadrul Fabricii de Cabluri și poate acomoda între 235 și 400 de persoane.

În cadrul interioarelor, suprafețele simple, robuste de oțel și beton contrastează cu suplețea și complexitatea instalațiilor tehnice și de iluminat, și cu accentele de culoare. Luminile și umbrele creează jocuri captivante pe suprafețele reflectorizante. Toate aceste elemente aduc în spații un aer de burlesc, inspirat din filmele regizorului finlandez Aki Kaurismäki. Lobby-ul găzduiește o instalație luminoasă interactivă numită The Other, realizată de artistul Eetu Huhtala, ce reacționează la mișcarea vizitatorilor care pătrund în spațiu, creând un dans al luminilor.

Plan parter
Plan etaj

PROIECT: Dance House Helsinki; AMPLASAMENT: Helsinki, Finlanda; SUPRAFAȚA TERENULUI: 7 000 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 6 300 mp; ARHITECTURĂ: JKMM Architects; ȘEF PROIECT: Teemu Kurkela; ECHIPA: Harri Lindberg, Teemu Taskinen, Hannu Rytky, Salla Oikkonen, Marko Pulli, Reetta Aarnio, Anniina Koskela, Jarno Vesa, Edit Bajsz, Tatu Laakso, Asmo Jaaksi, Samuli Miettinen, Juha Mäki-Jyllilä; AMENAJARE DE INTERIOR: JKMM Interiors; ECHIPA: Noora Liesimaa, Paula Salonen; COLABORATORI: ILO Architects; STRUCTURĂ ȘI INSTALAȚII: Granlund; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Nomaji maisema-arkkitehdit;  FINALIZAT: 2022

 

Despre problematica patrimoniului industrial internațional și local puteți citi în igloo #221 / Kombinat II / august-septembrie 2024

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0