fbpx

Sub semnul creației multidisciplinare: Studio Gitane

INTERVIU: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Studio Gitane

Probabil deloc întâmplător, Nico Grigore a ajuns să modeleze lut în plină pandemie (2020), pe când se afla într-un cadru natural. A urmat un cuptor de ars construit ad-hoc plus multe ore de lucru și perseverență în urma cărora obiectele sale ceramice (veselă, obiecte decorative etc.) au căpătat forme organice și un anume spirit liber. Acesta poate fi descoperit în showroom-ul său bucureștean, Studio Gitane, unde efectul wow pe care și-a dorit să îl imprime se face simțit de la prima vedere. Artistă multidisciplinară, Nico sare un real șotron artistic care o poartă de la ceramică, la bijuterie sau mici obiecte de mobilier realizate din materiale reciclate.

Cum ai ajuns să faci obiecte ceramice și bijuterie?

 

Preocuparea mea pentru spațiul în care trăiesc a existat dintotdeauna. Faptul că pot să fac cu mâinile mele obiecte care să înfrumusețeze un spațiu a fost descoperit în lockdown, când, având mult timp liber la dispoziție, mi-am luat niște lut să modelez. M-am adâncit pe zi ce trecea în activitatea asta, testând diverse tehnici, fără să am vreo presiune sau vreun scop precis. Am învățat singură totul, de la zero. Mi-am construit propriul cuptor pentru arderi de înaltă temperatură, după mult research și multiple încercări. Cu siguranță mi-au fost aliați contextul și mediul în care mă aflam: liberă de orice contract, cu tot timpul la dispoziție, într-o cabană la munte. A fost probabil terapeutic să mă îndeletnicesc cu asta, deși la momentul respectiv eram așa în vrie să îmi iasă obiectele și să învăț să fac și mai multe, încât nu cred că realizăm că experimentam un catharsis.
bowls

Ce materiale folosești cu precădere și cu ce alte materiale ți-ar plăcea să experimentezi?

 

Gresia ceramică este principalul mediu, însă atelierul meu găzduiește celuloză, cânepă, var, ipsos, bumbac, acrilice… to name a few. Pe lângă ceramică mi-am dezvoltat în ultimul an o rețetă pentru a construi mici piese de mobilier sau corpuri de iluminat, pentru care nu folosesc cuptoarele. Sunt construcții sau sculpturi cu structura internă din reciclări. Practica asta circulară mă ajută să scap de consumul inevitabil de ambalaje și plasticul în care de multe ori îmi ajung coletele cu materiale. Le refolosesc în toate proiectele mele.
cheeseboard

Câteva secrete din atelier despre modul de lucru, inspirație și orice ne mai poți împărtăși:

 

Secretele mele sunt disciplina și consecvența. Cred că actul creativ trebuie lucrat, over and over again. Zilele mele în atelier sunt diferite, iar aria de lucru poate fi foarte diversă de la o zi la alta. Modelarea și construirea pieselor e o etapă, uscarea lor e alta, apoi urmează șlefuirea și pregătirea pentru prima ardere, iar glazurarea e o lume nouă a chimiei care presupune un neverending learning process. Ce se întâmplă în atelierul unui ceramist urban e foarte diferit de procesul de producție dintr-o fabrică. Miza mea până la urmă este să îmi placă ce fac, iar pentru a păstra acest standard am grijă, în principal, să fac ce îmi place. Îmi aleg cu atenție proiectele pe care le accept, am grijă să iau pauze pentru a ieși în natură și a mă încărca, fac sport pentru o chimie sănătoasă în corp și în minte.
171A5132

Câte ceva despre colecția de bijuterie a Studio Gitane:

 

Nu aș vrea să mă supraestimez și să numesc bijuterie ceea ce fac eu. Realitatea este că înșir mărgele pe o ață. Diferit, special, cu intenție și cu sens, dar sunt la final niște mărgele. Am activat butonul ăsta dintr-o întâmplare, am vrut să fac pentru mine o brățară de gleznă cu perle. Căutând materiale, am fost fascinată de varietatea pietrelor, formelor, culorilor, și am achiziționat mult mai multe decât îmi era mie necesar pentru acea brățară. Pentru că mi-au ieșit vreo 20 de piese, le-am pus pe site la vânzare și s-au vândut instant. Am continuat să fac asta în zilele în care voiam să iau pauză de la atelier, și așa am ajuns în acest punct în care călătoresc special să caut pietre și mărgele diferite, unice, pe care să le combin apoi în moduri nebănuite. Îmi dau voie să mă joc mult la biroul meu de mărgele, și îmi place că după câteva zile de stat în picioare lucrând ceramică, mă resetez combinând pietre și mărgele.

showroom

De curând, Studio Gitane are propriul showroom, ce anume din spiritul creației tale a inspirat designul de interior?

 

Spiritul meu liber se reflectă mult în showroom. Am vrut să fie un spațiu în care să te simți liber, ca într-o călătorie alături de un trib nomad. Relaxat și luminat. Orașul este încordat, tensionat, încorsetat. Și mi-am dorit să ieși din el când intri la mine în univers, să îl lași în spate și să spui wow.

 

 

La ce colecții/proiecte lucrezi în prezent?

Tot un proiect de amenajare: transformăm o casă lipovenească într-o oază de relaxare cu un atelier de ceramică integrat, în zona Dobrogei, la Jurilovca.
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0