fbpx

Reliefuri sculpturale în spațiu deschis

ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Laboratorul de Arhitectură TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Kateryna Zolotukhina

Nu exagerăm spunând că apartamentul despre care urmează să vorbim este o apariție cu totul singulară în peisajul recent al amenajărilor de interior românești. Meritând pe deplin premiul primit în 2023 la Anuala de Arhitectură București, proiectul se înfățișează ca un vis împlinit, în care viziunea arhitecților s-a materializat cu maximă precizie și grație. Și zero compromis. Nu întâmplător, tot ei sunt și beneficiarii acestui demers constructiv și reflexiv.

De la bun început, apartamentul pe nume 07 se distinge printr-o dispunere privilegiată și inedită, ocupând ultimele două etaje și terasa unui bloc nou construit, de 4 etaje, din centrul Bucureștiului. Locuința are dublă orientare pe fiecare nivel (est-vest), iar tâmplăria și ferestrele se derulează pe toată înălțimea pereților, ceea ce asigură interiorului lumină naturală din abundență și o relație continuu permeabilă cu exteriorul.

text1_x_01_A_photo credit Kateryna Zolotukhina
O întruchipare cu adevărat radicală a ideii de continuitate și permeabilitate o regăsim însă la interior, acolo unde arhitecții au ales să folosească doar elementele structurale existente ale blocului ca obiecte de partiție. Ce rezultă, concret, din această operație? Un spațiu tulburător de armonios, de o stranie și neașteptată fluiditate, din care ușile aproape că lipsesc (sigur, cu excepția celor absolut necesare). În locul lor, alte tipuri de gesturi, obiecte și relații spațiale joacă rol de graniță – fizică, dar mai ales simbolică. Astfel, fiecare piesă de mobilier, fiecare obiect sanitar sunt tratate drept sculpturi într-un spațiu deschis, dar totodată labirintic, a cărui geografie proprie se lasă lent descoperită.
Aceeași absolută simplitate definește și finisajele: majoritatea suprafețelor sunt albe – pentru a pune în evidență lumina naturală –, mai puțin mobilierul și pardoseala de microciment, care, în discreția sa, dă personalitate întregului apartament. Prezentă în toate spațiile locuinței – living, băi, bucătărie, holuri și chiar dormitor –, pardoseala stabilește coeziunea celor trei niveluri, se armonizează cromatic cu finisajele exterioare și, nu în ultimul rând, este o soluție eficientă în ce privește întreținerea, curățarea, durabilitatea (aspect esențial dacă luăm în considerare alergiile sau animalele de companie).
text3_x_00_01_photo credit Kateryna Zolotukhina
Mobilierul fix este desenat de arhitecți și produs local. Pentru a beneficia de înălțimea de 2,9 m liberă a apartamentului, la fiecare etaj, un perete întreg din lemn ascunde spații de depozitare,  sisteme de climatizare, instalația electrică și panourile de vizitare, lăsând plafonul și restul spațiului să respire. Alte piese de mobilier și parte din sanitare sunt tăiate din blocuri întregi de marmură – ca o reminiscență a spațiilor moderniste, în care, „statui” sunt amplasate în spațiile minimaliste deschise, „raționaliste”, epurate de orice ornament sau accesoriu. De altfel, arhitecții au avut grijă să satisfacă nevoile funcționale și estetice ale locuirii printr-un minimum de elemente „adăugate”, urmărind doar câteva principii esențiale și clare de structurare și modelare a spațiului.
În încheiere, aș îndemna în mod deosebit cititorul să acorde atenție și planurilor amenajării, care revelează compartimentarea atipică a apartamentului. Primul nivel e dedicat, de fapt, dormitorului, cu toate extensiile sale delicat delimitate; cel de-al doilea nivel aparține zonei de zi și face deja trecerea spre exterior printr-un lounge ce duce la etajul 3, unde o uriașă terasă își adaptează dotările și funcțiunile după anotimp sau ocazie (bucătărie, bănci, șezlonguri, jacuzzi, șemineu).
 
03_floor

PROIECT: Apartament 07; AMPLASAMENT: Str. Precupeții Vechi, București; SUPRAFAȚA UTILĂ DESFĂȘURATĂ: 130 mp; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Laboratorul de Arhitectură; ECHIPA: arh. Lucian Racovițan, arh. Cristina Stroe; FINALIZAT: 2023

 

Articol publicat în igloo #219 / Spațiul sacru contemporan / aprilie – mai 2024

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0