fbpx

POEMI, ceramică onestă de la Sibiu în toată țara

INTERVIU: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of POEMI

Uneori, drumul se bifurcă în direcții nebănuite. Și nu facem aluzie la cel care duce spre Sibiu, acolo unde în 2016 se puneau bazele unui atelier denumit POEMI, ci la cel al ceramicii pe care Alexandra și Florin Popescu au pornit din domenii cu totul diferite, dar pasionați fiind de arhitectură, design și gastronomie. Drumul POEMI a presupus multă explorare și experimentare cu diverse materiale, glazuri și felurite combinații care au condus pas cu pas la amprenta actuală a colecțiilor: veselă și obiecte decorative cu aer minimalist realizate manual și sustenabil din gresie ceramică texturată, cu personalități expresive, dar discrete care pun în valoare bucate și licori.
De altfel, în afară de descoperirea în magazinele din Sibiu (unde se află și micro-fabrica POEMI) și București, probabil ați avut deja ocazia și plăcerea să beți o cafea sau să luați o cină acompaniată de produsele lor la ESHTE, NOUA ori Plai. Dincolo de diversele surse de inspirație scandinave ori asiatice care se strecoară în colecțiile POEMI, Alexandra și Florin se inspiră, mai ales, din senzații, forme și tradiții care le-au marcat copilăria: natura și trecerea anotimpurilor, masa cu trei picioare, pereții caselor etc. Aceleași tradiții plus anumite detalii din opera lui Brâncuși i-au inspirat și în realizarea celei mai recente colecții, Origen.
Poemi-All04

 

Câte ceva despre povestea POEMI, cum ați ajuns la această formă de exprimare artistică și câteva cuvinte despre echipă:

 

POEMI a luat ființă în 2016 fără să avem un stil sau o direcție bine definită pentru că, de fapt, nu știam nimic despre ceramică. Ne-am cumpărat un cuptor mic și timp de 2 ani am experimentat. Am testat zeci de mase ceramice, de glazuri și de combinații între ele, am dat greș și am luat-o de la capăt. Acest proces de autoînvățare și testare ne-a ajutat să ne dăm seama ce mase ceramice și glazuri dorim să folosim și ce stil ni se potrivește cel mai bine. Florin este pasionat de gastronomie și are o înțelegere mai bună a acestui domeniu, iar eu sunt pasionată de arhitectură și design interior. Amândoi însă punem accent pe funcționalitatea unui obiect, pe estetica lui și, nu în ultimul rând, pe calitatea materialelor și a finisajelor.

 

Toate aceste perspective, combinate, au dus la ceea ce este POEMI astăzi. Nu avem studii în niciunul dintre aceste domenii (ceramică/ gastronomie/ arhitectură/ design interior), a fost și este în continuare un proces continuu de documentare, învățare și dorința de a ști și de a acumula cât mai multe cunoștințe. Mai mult decât atât, ne preocupă foarte mult partea de sustenabilitate și încercăm, chiar dacă este un business mic, să facem alegeri inteligente în această direcție. Evităm cât de mult putem utilizarea plasticului în procesul de ambalare, reciclăm toate resturile de ceramică și glazurile din timpul procesului de producție și le refolosim în produse și glazuri noi. De exemplu, glazurile de la colecția Earth sunt produse doar din resturi de masă ceramică, apă și cenușă de lemn pe care o colectăm din comunitatea noastră.

602 - 281

 

Ce tehnică și materiale utilizați și alte mici secrete din atelier pe care ni le puteți dezvălui:

 

Folosim 3 tehnici de producție manuală: ridicarea la mână, jiggering și frezare. Ca urmare a numeroaselor teste de materiale pe care le-am făcut, am ales să folosim gresie ceramică de temperatură înaltă din mai multe motive: este rezistentă (mai ales la trafic intens într-un restaurant), are un grad ridicat de impermeabilitate (peste 99%) și este texturată. Nu este ușor să lucrezi cu gresia ceramică, fiecare tip de gresie ceramică are particularitățile ei, se lucrează diferit.

 

Un mic secret este faptul că respectăm cu sfințenie toți pașii de producție, de la croire, la uscare și ciclul arderii în cuptor. Cu toate că etapele pot fi grăbite sau unele dintre ele chiar eliminate, acest lucru ar afecta calitatea produselor și ar duce la multe pierderi. Din acest motiv, alegem calea mai lungă, dar mai sigură.

 

 

Cum vă inspiră/v-a inspirat regiunea Sibiului și Transilvania, în general, cu spiritul și tradițiile sale în întruparea colecțiilor POEMI?

 

Inspirația noastră vine din multe surse, însă textura colecțiilor POEMI e legată cu siguranță de copilăria noastră și de natură. Și nu neapărat de vasele tradiționale românești, ci de tot ceea ce ne înconjura pe noi, copii fiind, la acel moment: pereții casei, masa cu trei picioare, trecerea anotimpurilor care își punea amprenta diferit asupra naturii și multe altele. Fiecare colecție POEMI are o poveste. De exemplu, ultima colecție, Origen, pe care am lansat-o în ianuarie la târgul internațional Ambiente, la Frankfurt, are că sursă de inspirație tocmai spiritul și tradițiile românești. Colecția este inspirată de operele lui Constantin Brâncuși și de diverse obiecte din copilăria noastră: masa cu 3 picioare, șindrila de pe casă, ciutura de lemn, băncuța de la poartă, fagurele de miere.

 

DSC05205

 

Cu ce bucate/licori se asortează cel mai bine vesela POEMI sau ce nu ar trebui să lipsească de la un prânz/o cină #degustbun?

 

Vesela POEMI se asortează cu orice, cred că asta este și frumusețea ei. Și cu mâncarea tradițional românească, dar și cu preparatele restaurantelor fine dining. Acesta este unul dintre motivele pentru care am ales ca nuanțele și glazurile vaselor POEMI să fie neutre, pentru a fi ca un canvas pentru orice preparat. Cu siguranță un pahar de vin bun se potrivește oricărei cine #degustbun. 

 

Un proiect recent drag și ce mai pregătiți în viitorul apropiat:

 

Toate proiectele ne sunt dragi, pentru că nu acceptăm să intrăm în proiecte care nu sunt în concordanță cu stilul nostru. Însă cele care ne plac cel mai mult sunt cele în care colaborăm cu cheful bucătar/ ownerul restaurantului în crearea de veselă concept și aici amintim de Alex Petricean de la NOUA (București), Roland Suciu de la Baracca (Cluj-Napoca), Daniel Palici de la Grai/ Epicurian (București), Petra Hianu de la Plai (Sibiu), Răzvan Paliu de la Domeniul Drăgași (Drăgășani), Joseph Hadad de la Caju/Mace (București), Alexandru Iacob și Radu Pădurescu de la L’Atelier Relais & Chateaux (București), Vova Curnic de la Yoshi (București). În prezent avem în lucru 4 proiecte care ne plac foarte mult, unul dintre ele pentru restaurantul Nela din Amsterdam, iar celelalte pentru 3 locații din țară, însă momentan nu putem să dezvăluim mai multe detalii.
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0