fbpx

Ospitalitate și gastronomie la Vatra Boierească din Cacica

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Vatra Boierească

Călătorului pe meleaguri bucovinene îi șade, ca oricărui alt explorator, bine cu drumul, dar asta numai dacă știe unde să se oprească pentru a-și trage sufletul. Unul dintre aceste locuri, autentic și deopotrivă inimos, este Vatra Boierească – un complex de case tradiționale care și-a găsit loc în direcția Dealului Salinei din Cacica. Aici s-a coagulat o reală comunitate care, combinând ospitalitatea cu gastronomia locală, se extinde cu ale sale bunătăți până în Suceava la Băcănia Boierească.

Povestea Vetrei Boierești începe în urmă cu mai bine de 15 ani, când Georgiana și Cosmin Păstrăv veneau des în zonă pentru a se relaxa și a petrece timp în familie. De-atunci s-au adunat în armonioasă vecinătate mai multe case vechi de peste 100 de ani strămutate din sate și comune din zonă: Arbore, Straja, Marginea. Cu ajutorul oamenilor locului, căsuțele au fost strămutate bucată cu bucată și, deși intenția inițială era doar cea a salvării acestora, pe parcurs s-a ivit ideea de a le închiria pentru a le oferi celor care ajung în Bucovina ocazia de a experimenta bucuria locului.

text1_IMG_20211003_143013_365

După cum ne-a povestit Georgiana: „Căsuțele au fost strămutate bârnă cu bârnă, piesă cu piesă, ca un joc de lego, și acum stau trufașe pe dealul Vetrei. În relocarea lor ne-au ajutat oamenii din zonă. De la pregătirea lutului frământat cu picioarele, până la tencuirea și fețuirea pereților cu lut și paie și până la vopsirea cu smoală a acoperișurilor, în toate treburile a fost de mare ajutor echipa de muncitori locală.” Următorul pas firesc a fost apariția în sătucul conturat de case cu 20 de odăi disponibile, grădină și iaz cu ponton a unui loc de experimentare a bucatelor tradiționale: restaurantul conacului Vetrei, care își așteaptă oaspeții într-o atmosferă tradițional-modernă.

text2_VatraB (7)

„Gătim tradițional, mâncare doar pentru oaspeții care se cazează, bucate pregătite zilnic pentru aceștia, fără să folosim congelate, ci doar materie primă proaspătă de la ferma proprie. Pe lângă activitatea în turism și ospitalitate, ne ocupăm și cu agricultura: suntem producători de preparate din carne de vită Angus și porci Bazna, deținem carmangerie și abator proprii, astfel că asigurăm trasabilitatea tuturor produselor, până la punctul final – Băcănia Boierească, din Suceava, unde le și comercializăm. Pentru că una dintre valorile noastre este de a susține producătorii locali, credem în puterea comunității, iar în băcănie colaborăm cu peste 20 de astfel de producători, care respectă rețeta noastră: produse curate, naturale, fără aditivi și conservanți, realizate artizanal. Această idee am extrapolat-o și la Vatra, astfel că în meniu se găsesc preponderent produse locale, precum brânzeturile de la stâna lui nea Nicu, unde câteodată mai organizăm și câte un balmoș la ceaun, în vatra stânei, pentru oaspeții dornici să simtă locul întru totul.”

text3_20220205_145606-01

Pornind de la nucleul Vetrei Boierești, se pot face plimbări în pădurea de pe  Dealul Gâldanilor și multe altele, dar vom încheia scurta poveste a locului cu enumerarea câtorva rețete specifice zonei pe care le puteți încerca aici: tochitură de porc cu mămăliguță, sarmale cu salată de sfeclă roșie, gulaș/mâncărică de vită Angus, păstrăv copt, zamă de pui sau ciorbă rădăuțeană, salată de bureți, turte pe plită sau scrijele etc.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0