fbpx

Noul igloo 221 ▪ Kombinat II

Noul număr igloo 221 propune ca temă centrală un eseu vizual despre situri industriale. Dosarul, cu titlul Kombinat II, o referință la mai vechiul nostru album despre ruinele epocii comuniste, revine asupra acestui subiect propunând un moment de reflecție asupra timpului și arhitecturii. 

 

Platfomele industriale a căror devenire și degradare este reprezentată fotografic pot funcționa nu doar ca o nostalgică aducere aminte a grandorii lor copleșitoare, ci și ca privire către posibilitățile viitorului – de la extincție la transformare, de la arheologie la conversie, marile structuri industriale pot oferi în continuare multiple ocazii de imaginație arhitecturală. Iar textul semnat de Augustin Ioan, „Un mod perpetuu de a fi al arhitecturii” deschide perspectiva asupra acestor potențialități.

Obiectivul fotografic s-a oprit asupra unor peisaje complexe, poate mai cunoscute, așa cum sunt Uzina FERALROM din Tulcea, fostul Combinat Siderurgic de la Călan, Rafinăria Steaua Română din Câmpina, peisajele din VulcanReșița sau Hunedoara, dar și la cadre mai restrânse, ca siturile de la ClujMargina sau Florești. Revizitarea acestor locuri, multe dintre ele inaccesibile accesului public, a pus accentul mai ales pe metamorfoza lor arhitecturală, selecția imaginilor care compun dosarul urmărind această direcție de reprezentare. Le mulțumim fotografilor prezenți în acest dosar: Arthur Sofian, Daniel Guță, Ciprian Isac, viewcatchers, Răzvan Dobre, Ioana Cîrlig, Antonio Andrei Marinescu, Ștefan Florea, Valentin Tulea, Ichim Dragoș Mihai, Richard Constantinoff, Marius Vasile.
 
 
Igloo 221 extinde spectrul tematic al industrialului la arhitectură, design sau obiect, aducând în rubricile deja cunoscute proiecte actuale, interesante și valoroase. Dosarul este completat de rubrica Proiecte internaționale, care prezintă proiecte de revitalizare a patrimoniului industrial abandonat. Trei conversii exemplare nu doar prin atenția la restaurare, ci și prin traseul lor funcțional: Fabrica de bere Bötzow (Berlin; David Chipperfield Architects), silozul din Pardubice (proiect Prokš Přikryl), moara din Parchim (transformată de D/FORM).

Proiectele românești din rubrica de Arhitectură se evidențiază printr-o mare atenție la dimensiunea lor funcțională, la relația cu cei care locuiesc și folosesc spațiile pe care clădirile le structurează. Ansamblul din strada Popa Petre 27, semnat de Urban Office este un hibrid actual de funcțiuni (locuințe colective, spații de birouri și servicii) cu discrete detalii compoziționale. Formele generoase și primitoare ale locurii colective sunt și cheia proiectului semnat de SMAAansamblul PARC din Tunari. Liceul British International School of Timișoara vine ca o prezență mai degrabă neobișnuită – o instituție de învățământ care reușește prin arhitectură (semnată Andreescu & Gaivoronschi) și design de interior (MORPHOZA design, build, furnish) să creeze o atmosferă vie, care inspiră și invită la învățare. Un spațiu cu personalitate este și Casa RR din Corbeanca, unde amenajarea de interior semnată MP Design Office alătură accente contemporane într-un context confortabil, primitor și relaxant. Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară (arhitectură: Skaarchitects) de la Mila 23 ar putea fi descris cel mai bine prin cuvântul continuitate – ca un vis acvatic al verii, el păstrează vie amintirea marelui sportiv și întărește spiritul unei comunități. Revenid în capitală, rubrica se închide cu un proiect sofisticat, elegant, spectaculos a cărui amenajare de interior este semnată de INNOCAD Architecture: MOSH Bar & Dinner.

Spațiul public se împarte între Iași (Drawing Theater – pavilionul poetic și ludic al Studio Ossidiana din cadrul Romanian Creative Week), Tirana, Łódź, și Essen unde vizităm un muzeu comunist, o fabrică de prelucrare a bumbacului și o mină de cărbune transformate în centru cultural, zonă rezidențială și muzeu.

 

Accente industriale sunt păstrate și în igloo likes, selecția noastră de obiecte de design cu o stilistică expresivă. Sub aceeași estetică stă și rubrica de Design, care este dedicată creațiilor lui Cosmin Todor și celor din seria Behaviorology ale Studio Etienne Bastormagi.

Pentru o inspirație de sfârșit de vară, destinația noastră din qamutiik este Delta Dunării, misterioasă și bogată, mereu surprinzătoare, cu locuri, oameni, gusturi și povești numai bune de descoperit. În peisajul dunărean ne-am oprit la Pensiunea NEST, la proiectul Lipovenesc, inițiativă de recuperare și conservare  a spiritului local din Deltă, la savorile de pe masa celor de La Liman și, desigur, la Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL, un eveniment de neratat pentru iubitorii de deltă și de cinema de calitate.

Rubrici mai avem din belșug, cu proiecte românești și internaționale pe care vă lăsăm să le descoperiți și singuri în acest nou igloo industrial.
 
În 2024, la fiecare apariție, igloo are parte și de un număr #limitededition, cu o copertă specială – pentru #221 platformele industriale ale trecutului recent au inspirat coperta, un igloo văzut ca substanță activă sau poate ca materie de bază pentru transformări arhitecturale. Amintirea ruinei și potențialitatea ei, ca un scenariu posibil al viitorului, dar și această frumusețe stranie a siturilor industriale ne-au dat ideea unor art prints. La orice comandă a #limitededition veți primi la alegere o ilustrație – de înrămat, de ținut pe birou, ca o privire simultană, revelatoare, spre trecut și spre un eventual viitor.
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0