fbpx

Mexicul recent: Boca de Agua

ARHITECTURĂ: Taller Frida Escobedo TEXT: Anda Zota FOTO: César Béjar

Sunt câteva calități care evidențiază resortul Boca de Agua dintr-o listă de posibile destinații. În primul rând, locația: este aproape de Laguna Bacalar, în Peninsula Yucatán, cu fascinantele sale ape azurii (datorită sedimentelor calcaroase) și vegetația endemică (aici găsim unele dintre cele mai vechi specii de plante de pe plantetă, de exemplu stromatolitele). E, apoi, greu de evitat numele personalității care a proiectat întregul complex: Frida Escobedo – arhitecta din Mexico City care a câștigat Premiul „Charlotte Perriand” în 2024 și care lucrează în prezent, printre altele, la noua aripă pentru artă contemporană a muzeului MET.
Boca de Agua este un complex low-density care-și propune din capul locului să ofere o experiență cât mai apropiată de natură. Cele 22 de pavilioane (cu unul sau două dormitoare) sunt construite ca niște „case în copac” ridicate pe pilaștrii de lemn pentru a păstra amprenta la sol cât mai mică și pentru a putea oferi mai multă intimitate locuirii sezoniere. Fără a îngrădi în vreun fel limitele terenului, complexul este deseori traversat de animalele junglei (spre bucuria rezidenților), demonstrându-și astfel prezența arhitecturală discretă.
1_BocaDeAgua__06_

 

Odată ajuns, te surprinde sensibila întâlnire dintre natură și arhitectură. Pavilioanele sunt răsfirate printre vegetația abundentă a junglei, cu spații comune strategic îndreptate către apă. Ethos-ul creativ al arhitectei își face palpabil prezența în estetica hotelului, caracterizată de linii elegante, proporții rafinate și un puternic angajament în utilizarea resurselor de origine locală, creând o relație simbiotică între mediul construit și natură. Texturi calde, culori neutre și detalii minimaliste conturează spații interioare care îndeamnă la calm și relaxare. Forme simple, scări monumentale și contraste puternice, toate făcând parte din vocabularul arhitecturii locale, sunt îmbogățite prin viziunea arhitecturii contemporane a lui Escobedo.

 
Întregul ansamblu este realizat dintr-un soi local de lemn numit Chicozapote, a cărui proveniență este regulată, și pus în operă în tehnici cu origini tradiționale, interpretate în cheie contemporană de către arhitectă. Specific proiectelor Fridei Escobedo este interesul constant pentru craft și lucrul cu materialul natural, interpretând în Boca de Aqua note ale modernismului mexican cu influențele arhitecturii minimaliste japoneze. Valorificând un joc subtil de lumină, oglindiri și geometrii riguroase, arhitectura Fridei Escobedo invocă atât referințe domestice locale cât și un discurs propriu, recognoscibil în întreg corpul său de muncă.
 
 
Pentru Frida, cercetarea arhitecturii locale a devenit o temă de mare interes. În 2019, în cadrul unui curs susținut la Harvard Graduate School of Design, arhitecta a studiat o serie de locuințe iconice din patrimoniul mexican pentru a înțelege în amănunt forma lor de organizare. Sub premisa unei tendințe sistemice, globale a arhitecturii de a ascunde spațiile pentru servicii domestice, Escobedo scrie un eseu-studiu de caz numit Domestic Orbits care oferă „o contra-istorie a arhitecturii Moderne care chestionează dualitatea dintre ceea ce e vizibil/invizibil”. În consecință, arhitectura sa devine onestă, transparentă în intenție, direct conectată cu ideea generatoare – lucru vizibil și în simplitatea cu care Escobedo proiectează complexul. Un veritabil exercițiu al liniarității și eleganței, ansamblul Boca de Agua găzduiește 26 de pavilioane dintre care 22 sunt unități de cazare, două restaurante, un centru spa și o piscină exterioară, un ponton pe lac și o zonă de relaxare.
 

PROIECT: Boca de Agua; AMPLASAMENT: Bacalar, Mexic; ARHITECTURĂ: Taller Frida Escobedo; ECHIPA: Héctor Arce, Rogelio Morales, José María Gómez de León, Matthew Kennedy; FINALIZAT: 2023

 

Articol publicat în igloo #219 / Spațiul sacru contemporan / aprilie – mai 2024

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0