fbpx

igloo likes: 3 tineri arhitecți preocupați de regenerarea clădirilor uitate. La Diploma Show

TEXT: Redacția igloo

E deja a noua toamnă în care festivalul Diploma ne arată ceea ce în mod normal rămânea în cercul restrâns al unei evaluări și dezbateri universitare – lucrarea de licență sau de disertație a viitorilor arhitecți, designeri și artiști vizuali. Prospețimea ideilor, avântul creativ, experimentarea cu forme de expresie deopotrivă noi și tradiționale, diversitatea de domenii, teme și metode de lucru, chiar caracterul „imperfect” sau „neterminat” al proiectelor propuse promit, la fiecare ediție, o experiență de vizitare intensă și incitantă.

 

Anul acesta Diploma se desfășoară între 7 și 16 octombrie, la Combinatul Fondului Plastic, și prezintă 128 de tineri artiști, arhitecți și designeri, din 17 discipline creative (arhitectură, arhitectură de interior, design grafic, design industrial, design de produs, artă grafică, artă murală, artă textilă, ceramică-sticlă-metal, animație, fashion, foto-video, interactive new media, pictură, scenografie, sculptură).

 

Noi ne-am îndreptat privirea asupra a trei dintre participanți, ale căror proiecte de arhitectură, cu o puternică dimensiune socială și simbolică, recuperează și reimaginează spații vechi – din Suceava, Craiova, respectiv București –, dându-le un sens nou. Vă invităm așadar să-i cunoașteți pe Ada Ștefana Fartais, Mihai Birtu și Sebastian Cosmin Ciulei, care ne-au vorbit, pe scurt, despre planurile și aspirațiile lor. Vă îndemnăm totodată să vizitați toate spațiile din cadrul Diploma și să-i descoperiți și pe ceilalți 125 de artiști la început de drum.

§

Ada Ștefana Fartais – Centru de urgență.
Reintegrarea sitului industrial
C.F.R. Suceava în circuitul contemporan

Proiectul Adei selectat la Diploma vizează revitalizarea unui important sit din Suceava, aparținând patrimoniului industrial, un loc în care autoarea a identificat un uriaș potențial de dezvoltare a orașului, de recuperare a trecutului istoric și, concret, de a contribui la rezolvarea problemei persoanelor fără adăpost. Conceptul a fost inspirat chiar de mișcarea trenurilor și de întreg circuitul vagoanelor. Astfel, proiectul propune crearea unor vagoane care „nu pleacă niciodată”, care rămân statice pe platformă și sunt destinate exclusiv persoanelor defavorizate. Există însă și un modul ce poate fi multiplicat și abordat diferit, pentru a găzdui alte funcțiuni ce pot dinamiza spațiul public configurat de noul ansamblu, din care nu lipsesc elementele vegetale.

„Ca orice proaspăt absolvent aspir, desigur, la dobândirea libertății profesionale, la libertate de mișcare și, nu în ultimul rând, la posibilitatea de a mă bucura de statutul arhitecturii ca profesie liberală. Indiferent de mediul/mediile în care voi profesa, vreau să rămân fidelă pasiunii, principiilor și stilului meu personal, să găsesc un echilibru între acestea și cerințele clienților. Mereu am considerat că arhitectura nu este doar o formă de artă de sine stătătoare și autonomă, ci este susținută de întreaga sferă artistică… ca un teren de joacă.
Îmi doresc ca pe viitor, cu ajutorul perspectivelor conturate deja de către domeniul arhitecturii, să aprofundez și alte două domenii care mă pasionează: fotografia și designul vestimentar. Consider că în prezent industriile creative sunt interconectate, astfel încât există multă fluiditate între acestea, iar un design bun va beneficia întotdeauna de aportul celorlalte forme de artă.”
Ada Ștefana Fartais
Mihai Birtu – CERrT,
catalizator social și identitar

Lucrarea lui Mihai își propune să reintegreze în circuitul viu și sănătos al Craiovei un sit din centrul orașului afectat de schimbări rapide și dezordonate, dar și de conflicte etnice ce vizează comunitatea romă locală. Prin spații multifuncționale ce îmbrățișează diversitatea cultural-istorică a locului, prin zone dedicate activităților și socializării, prin conturarea mai multor scenarii de activare și utilizare, proiectul prevede un sistem de sprijin educațional pentru comunitatea romă, precum și o interacțiune mai sigură cu cetățenii care nu sunt de etnie romă.

„Acum perspectivele mele de viitor nu iau o formă materială, fiindcă mi-am propus ca răsplata să fie în mare parte intangibilă – mulțumirea de sine și un impact pozitiv al muncii mele sunt privilegiul pe care mi-l permit acum. Totodată, un continuu experiment cu diferitele arii ale arhitecturii și multidisciplinaritatea ei în domeniul creativ sunt factorii ce mă motivează și stimulează și pe care îi caut constant. Pentru a mă bucura de meseria aceasta (și sper să rămână așa), voi fi mereu în această căutare spre acolo unde îmi e locul într-un anumit punct temporal.”
Mihai Birtu
Sebastian Cosmin Ciulei –
Pinacoteca Fundației Anastasia – Malmaison

Readusă la lumină și la viață nu de mult timp, prin nou instalatele ateliere de artiști, clădirea Malmaison din București, ce a funcționat ca penitenciar în perioada comunistă, rămâne un spațiu problematic, al istoriei, memoriei și traumei. Pe acest fond și-a construit Sebastian proiectul de diplomă, coordonat de prof. dr. arh. Iulia Stanciu, propunând o interogare a trecutului prin arhitectură și artă, precum și un spațiu-liant între două lumi: cea religioasă și cea laică.

„În momentul de față, Bucureștiul poate fi asemănat cu un palimpsest urban. Un oraș care a fost și este în continuare demolat și reconstruit, mutilat și remodelat de arhitectura perioadei în cauză. Ceea ce îmi propun pe viitor este să contribui cu o arhitectură de calitate asupra orașului, o arhitectură rezultată din căutări ale unui necesar absolut esențial, în care artificiile arhitecturale să nu aibă loc. Doresc să contribui la restaurarea și reabilitarea monumentelor istorice și să pun în valoare fondul construit pe care îl avem în patrimoniu astfel încât, alături de noua generație de arhitecți, să vindecăm rănile cauzate de urbanismul derogatoriu. Îmi propun să fiu un arhitect care să nu rămână blocat în încercări false de a salva orașul, ci să contribui activ asupra locului prin arhitectură.”
Sebastian Cosmin Ciulei

Mai multe despre portofoliile participanților găsiți pe site-ul festivalului Diploma.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0