fbpx

Din dragoste pentru cinema și Deltă: Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL

INTERVIU: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL

Nu știm ce gânduri le treceau oamenilor prin minte acum 21 de ani când cineva aducea Delta Dunării în discuție, însă astăzi putem avea siguranța că unul dintre aceste gânduri este legat de Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL. În 2003 demara la inițiativa lui Sorin Marin (președintele Fundației Anonimul) un festival care unea două iubiri, cea pentru cinema și cea pentru Deltă, iar ANONIMUL anima pentru prima oară luna august la Sfântu Gheorghe. După 21 de ani, ne-am dorit, în cadrul acestui capitol dedicat Deltei și poveștilor sale, să înțelegem mai bine fenomenul care aduce împreună și bucură deopotrivă oameni din întreaga țară (și nu numai) timp de o săptămână în Sfântu Gheorghe. Dincolo de filme și zile de vară, vorbim despre comunitate, delicatese pescărești, oportunități pentru tinerii locului și multe alte nuanțe, pe care, după cum ne-a mărturisit Miruna Berescu, directorul festivalului, trebuie să le trăiești pentru a înțelege pe deplin.

Care este secretul longevității festivalului ANONIMUL, ajuns anul acesta la cea de-a 21-a
ediție (12-18 august)?

 

Probabil perseverența oamenilor implicați, cei care nu au cedat nervos după sute de răspunsuri la întrebarea dar de ce acolo nu e cam departe? pusă repetitiv în primii 4-5 ani ai festivalului, întrebare care s-a transformat în ultimii ani în de ce nu ține festivalul mai mult de o săptămână? Parcă la a doua întrebare e mai frumos să răspundem :). Glumesc, rămâne din ce am spus mai sus perseverența și adaug interesul publicului pentru ce facem noi la ANONIMUL.

Începuturi: cum a apărut ideea festivalului și de ce la Sfântu Gheorghe?

 

Ideea festivalului i-a aparținut lui Sorin Marin, președintele Fundației Anonimul, cel care se îndrăgostise deja de locul acela și și-a dorit mult să îl descopere și, apoi, să îl iubească și alții. Pasiunea lui pentru film și pentru Sfântu Gheorghe a făcut să apară pe hartă acest Festival în 2004.

 

 

Cum a influențat/schimbat apariția festivalului viața comunității din Sfântu Gheorghe?

 

Aici, noi putem să intuim cum s-au schimbat lucrurile în Sfântu odată cu apariția festivalului și, mai ales, în timp – în acești 20 de ani care au trecut. Cel mai bine știu și simt cei de acolo – noi ne lăudăm cu faptul că suntem prieteni cu comunitatea din Sfântu Gheorghe, deși a durat ceva până le-am câștigat încrederea. A contat poate și faptul că pe noi, la ANONIMUL, ne interesează în mod real comunitatea locală, ne interesează viețile lor, ale copiilor lor, ne interesează ce fac și, mai ales, cum supraviețuiesc atunci când nu mai este nici frumos, nici cald afară, deci nici turiști prin zonă, iar Dunărea poate a înghețat deja. Interesul nostru merge mai departe, către Deltă și, deși nu reușim să ajungem cu Festivalul în alte zone ale Deltei, ne preocupă să ajungă oamenii altor zone la noi – aș menționa aici doar programul nostru „Vocația mea, filmul” prin care invităm, de 3 ani deja, un număr de 10-12 elevi și liceeni din întreaga Deltă să petreacă timp cu noi și cu mentorii noștri, invitați ai Festivalului, în încercarea de a descoperi la acești copii talente sau aptitudini pentru o meserie sau alta din domeniul cinematografiei.

Unde se mănâncă bine la Sfântu Gheorghe în timpul festivalului?

 

Mă bucur să pot răspunde, din proprie experiență, că în foarte, foarte multe locuri din Sfântu. Dacă stau să mă gândesc bine la localnicii unde am mâncat sau la pensiunile pe care le-am încercat de-a lungul acestor (mulți) ani, este greu să găsești locuri în care să te bucuri mai puțin de mâncarea tradițională pe bază de pește gătită de gazde. Și dacă la asta adaugi atmosfera din casele și pensiunile lor, serile – înainte de proiecțiile în aer liber de la Festival – încep foarte bine.

 

 

De ce anume din Deltă se mai pot bucura iubitorii de film care ajung la ANONIMUL?

 

Dacă mi-ar plăcea clișeele, aș răspunde „de numeroase experiențe” . Cum nu-mi plac, am să vă spun că „vacanța” sau timpul petrecut la festival este atât de diferit de la o persoană la alta, așa cum filmele pe care le arătăm la festival ajung diferit la cei din public. Dacă îți place liniștea, Delta îți poate oferi exact asta, dacă îți place să te trezești dimineața înainte de răsărit, poți pleca într-o excursie pe canale și te poți întoarce direct în sala de cinema să vezi filmele pe care le-ai ratat seara de dinainte tocmai pentru că îți place să vezi răsăritul din barcă. Plaja și mersul la mare sunt iarăși un „loc comun”, ne întâlnim cu publicul nostru în drum spre sau dinspre mare și ei ne mai întreabă la ce oră începem diseară sau ne spun ce film le-a plăcut. Despre mesele care încep după prânz și se termină la apusul soarelui am vorbit mai sus… Mai cred că sunt mii de oameni care, odată ajunși la ANONIMUL, revin. Și sigur că nu o fac doar pentru filme, ci și pentru tot ceea ce văd, aud, simt și trăiesc în acele câteva zile pe care aleg să le petreacă împreună cu noi.

Câteva gânduri înainte de ediția 2024:

 

O să las aici câteva gânduri din zilele acestea – dacă o să mă întrebați în august, sigur vor fi altele. Mă gândesc des acum la un sondaj / poll din care să îmi dau seama câți tineri (și nu numai) știu cum arată și cine a fost Marcello Mastroianni; apoi dacă va ploua într-una din zilele festivalului (serile sunt excluse din această discuție). Nu în ultimul rând, jonglez actualmente cu informații & păreri despre conexiuni de internet care să nu te lase baltă în timpul unei intervenții live, ceramică, ordine alfabetică a titlului sau a numelui, temperatura unui vin rosé, stuf sau lemn sau ambele etc. Cu siguranță, ANONIMUL este o experiență pe care trebuie să o trăiești pentru a înțelege pe deplin despre ce vorbesc toți oamenii aceia care spun că zilele de festival de la Sfântu Gheorghe sunt cu adevărat minunate.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0