fbpx

Desired Landscapes. Peisaje urbane imaginate și explorate

TEXT: Igloo FOTO: courtesy of Desired Landscapes

Cu sediul la Atena, Desired Landscapes propune un concept unic, ce combină produsul tipografic cu organizarea de tururi ghidate cu scopul de a redefini ceea ce înseamnă „sentimentul locului” din perspectiva culturii vizuale. Așa cum reiese din deviza elaborată de fondatorul și redactorul șef Natassa Pappa – Read to walk, walk to write – cele două coexistă în simbioză și se potențează reciproc, lectura oferind imboldul pentru a experimenta spațiul dintr-o nouă, suprinzătoare perspectivă, iar experiența personală a spațiului consituind punctul de plecare pentru geneza de noi idei.

Revista propriu-zisă are, la rândul ei, un format atipic, fiind îndeajuns de mică pentru a putea fi purtată cu ușurință în buzunar, servind astfel scopului său declarat de a constitui un nou tip de unealtă pentru explorarea spațiului urban. Cel mai recent număr, cel de-al șaptelea, este cel mai ambițios de până acum și poartă cititorul într-un tur ce cuprinde 16 orașe din întreaga lume. „Exploratorul” este invitat să se relaxeze și să lase cuvintele autorilor să îl poarte nu numai prin locurile evocate în paginile revistei, cât și într-o călătorie prin propria minte, dând frâu liber asocierilor și ideilor pentru a-și crea propriile „peisaje dorite”.

Foto: Giorgos Vitsaropoulos
Orașele prezente în numărul 7 al Desired Landscapes sunt Hamburg, Basel, Atena, Tokyo, Dublin, Bangkok, Canberra, Amsterdam, New York City, Vale da Telha, Hong Kong, Tanger, Tbilisi, Los Angeles și Varșovia. Ultimul dintre acestea constituie obiectul unui altfel de ghid urban, ce invită vizitatorii să descopere contrastele orașului polonez prin traversarea tuturor podurilor de peste fluviul Vistula. Printre celelalte subiecte dezbătute se numără dispariția elementelor de vernacular din spațiul urban, cu exemple din Atena, „casa” revistei, transformarea vechilor planuri de urbanizare pentru a servi nevoilor post-ubane – cazul controversat al localității Vale da Telha din Portugalia, sau instanțele când natura în sine devine un program de arhitectură, destinat să „consume” structuri construite existente – cum se întâmplă în capitala australiană Canberra.

Problema turismului exacerbat, din ce în ce mai acută, nu lipsește nici ea din paginile revistei, cazul analizat fiind cel al Amsterdam-ului, unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa, dar prezentă este și atitudinea opusă, a călătorului solo care ocolește obiceiurile turismului de masă, cu experiențe din Viena. Gentrificarea este un alt subiect prezent, cu analizarea evoluției recente a orașului Tanger din Maroc. Tema identității vizuale a orașelor aduce exemplul clasic al New York-ului, în timp ce al doilea mare oraș al Statelor Unite, Los Angeles, este analizat din perspectiva erodării identității pe fondul diviziunii sociale.

Descoperiți mai multe recomandări de publicații de arhitectură în igloo #220 / Reviste experimentale de arhitectură / iunie-iulie 2024

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0