fbpx

Centrul de spectacole Spațiul Santa Eulàlia

ARHITECTURĂ: Carles Enrich Studio TEXT: Ioana Păunescu FOTO: Adrià Goula

Studioul de arhitectură Carles Enrich din Barcelona a transformat o veche biserică din Gironella, Spania, într-un centru de spectacole. Denumit Spațiul Santa Eulàlia, noul centru de 170 metri pătrați a transformat complet biserica, construită la mijlocul secolului al XIV-lea, și care a suferit repetate modificări pentru diferitele utilizări de-a lungul timpului.

Deși clădirea, aflată într-o stare precară de conservare, a fost recuperată de către Consiliul din Gironella în 1971, a rămas abandonată până în 2016, când studioul de arhitectură Carles Enrich a primit brief-ul de restaurare a construcției, păstrându-i caracterul istoric și reformulând spațiul pentru a găzdui activități culturale legate de artele spectacolului – în special dans, muzică și poezie. Această intervenție a făcut parte dintr-un program mai amplu de recuperare a clădirilor existente promovat de Consiliul din Gironella.

Criteriile de intervenție ale arhitecților s-au bazat pe citirea tuturor straturilor și istorice, cu scopul de a evidenția virtuțile fiecărei intervenții și de a le înțelege ca o succesiune. Noua utilizare planificată a necesitat, pe lângă renovări urgente, inserarea unor servicii adaptate, precum și o actualizare a dotărilor pentru a se conforma cu reglementările unui spațiu public.

text2_AGP1409_9840

Aria centrală a bisericii a fost complet recuperată, prin introducerea unei pardoseli autonivelante care a uniformizat suprafața, iar apoi prin amplasarea unei podele din lemn de mesteacăn pentru probele de dans și teatru. Iar toaletele, sub forma unei cutii din placaj de pin, au fost amplasate într-una dintre capele, pentru a garanta accesibilitatea.

text3_AGP_2520-Pano

Intervenția a vizat de asemenea perimetrul exterior al bisericii, în ideea de a transforma Santa Eulàlia într-un edificiu permeabil, văzut ca o extensie a peisajului urban înconjurător. Închiderea translucidă a fațadelor a fost înlocuită cu sticlă transparentă, care extinde câmpul vizual, oferă lumină naturală toată ziua, încorporând strada ca o a doua fațadă și deschizând spațiul către exterior.

Pentru a gestiona iluminatul interiorului, dar și pentru a îmbunătăți acustica și izolarea fonică, în funcție de diversele cerințe ale evenimentelor care au loc în centru, a fost adăugată o perdea din material textil. Mai mult, structurile verticale ale închiderilor au fost consolidate și multiplicate pentru a genera un ritm și pentru a putea modula ferestrele.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0