fbpx

Amont Chalet, relaxare la 1 000 de metri altitudine

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Radu Cărămizaru

O blândețe anume ne întâmpină mereu în fermecătoarea Transilvanie, cu tihna naturii satelor săsești și pacea bisericilor, fortificate sau nu. Dar până să ajungem acolo facem o primă oprire într-un sat cu adevărat special, Peștera, unde trebuie să urci pe dealuri pentru a te bucura chiar în inima naturii de priveliștea culmilor munților Piatra Craiului și Bucegi. Iubirea de natură și călătorii le-a purtat pașii până aici inclusiv Iuliei, lui Paul și lui Iulian, care au imaginat și pus în operă Amont Chalet – sub auspiciile căreia s-au întâlnit două cabane A-frame și o cabană nordică, situate la 1 000 de metri altitudine. Acolo, sus, bucuria e dată de cel mai prețios dar: existența, timp de câteva zile ori săptămâni, aproape de inima muntelui, privind și respirând esențe.

În plină pandemie, Iulia, Paul și Iulian au început să cutreiere țara cu cortul în spate, ajungând și prin fermecătoarele sate din județul Brașov aflate în apropierea Munților Piatra Craiului – Peștera, Măgura și Poiana Mărului. Natura, în întreaga ei splendoare, a fost motorul pașilor necesari pentru apariția pe dealurile de la Peștera a celor două cabane A-frame și a unei cabane nordice care formează Amont Chalet. După cum mărturisește Iulia, „am deschis cabanele Amont alături de soțul meu, Paul, pentru că amândurora ne era dor de colindat și zburdat pe dealuri, cu miros de cireș proaspăt și păpădie-n pălărie. Am creionat un plan și am ridicat cabanele pentru cei care au nevoie de o gură de aer proaspăt ca să-și aducă aminte de mirosul sânzienelor de munte.

 
Televizorul cu rezoluția și diagonala cea mai mare este chiar priveliștea din fața cabanelor, pentru că fiecare A-Frame are deschidere către inima munților. În fața noastră este doar natura și avem liber la cer. Amont Chalet este un cuib de retragere pentru prieteni de suflet, familii cu iubire de viață și pentru toți cei care simt că vor să trăiască acest dolce far niente al italienilor, sau hygge al danezilor.” Dincolo de spiritul minimalist scandinav care i-a inspirat și în amenajarea de interior a cabanelor, cel mai prețios ingredient este natura și privilegiul de a o privi de la răsărit până la apus prin ferestrele larg deschise.
text2_8v1
 
Culmile munților pot fi admirate la o masă pregătită chiar de vizitatori, în cabane găsindu-se toate ustensilele necesare pentru prepararea salatei sau a pastelor preferate. Însă, și mai bine decât atât, oaspeții sunt invitați să se bucure de peisaj în compania unor preparate locale ce pot fi experimentate grație colaborării cu oameni din sat ori din satele vecine: „De-a lungul timpului, ne-am creat o rețea de furnizori de produse gătite local, care credem că surprind cu niște texturi și arome care poate nu au fost încercate niciodată.
 
text3_9
 
Mâncarea este livrată de către cei care o gătesc și în acest fel se pot afla mai multe despre ce este și cum a fost preparată. De menționat că acest meniu este organic și autentic, realizat cu ingrediente care se găsesc în gospodăriile proprii (carne, lactate, ouă, legume etc.).” La Amont Chalet se poate sta în tihnă, dar se și poate cutreiera prin natură. Ori se pot vizita, în apropiere: satele Peștera, Măgura ori Șirnea, pe jos sau cu bicicletele, Peștera Liliecilor, Rezervația de urși de la Zărnești etc. Un popas la Amont Chalet poate fi și punctul de pornire al unei reale explorări a Transilvaniei, dincolo de cele mai turistice rute sau obiective arhicunoscute, adică exact ceea ce ne propunem, la rândul nostru, în acest capitol.
 
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0