fbpx

Cel mai „mare” apartament mic din lume. The Cabanon, Rotterdam

ARHITECTURĂ DE INTERIOR: STAR strategies + architecture & BOARD (Bureau of Architecture, Research, and Design) TEXT: Anca Rotar FOTO: Ossip van Duivenbode

Faptul că spațiile urbane de locuit devin din ce în ce mai mici nu înseamnă că ele nu pot fi locuite cu fler și stil. The Cabanon este un apartament complet echipat, cu patru „camere” și o suprafață de numai 6,89 mp, ceea ce îl face, probabil, cel mai mic din lume. Dotat inclusiv cu saună cu infraroșii și cadă cu hidromasaj, The Cabanon reprezintă o „reducere epicuriană”, în cuvintele proprietarilor și autorilor proiectului, arhitecții Beatriz Ramo și Bernd Upmeyer (ultimul cunoscut și în postura de creator și redactor-șef al publicației MONU).

Rezultat în urma conversiei unui spațiu de depozitare de la mansarda unei clădiri din centrul Rotterdam-ului, construită în anii 1950, The Cabanon împrumută numele căsuței lui Corbusier din Roquebrune-Cap-Martin și, asemenea acesteia, a fost conceput de arhitecții care îl vor locui. Însă, minusculul apartament înjumătățește suprafața Cabanon-ului original și beneficiază de autonomie totală.

text1_The Cabanon_24_©Ossip van Duivenbode

În interior, noul Cabanon are o înălțime totală de 3 m, o lățime de 1,97 m și o lungime de 3,6 m și este dotat cu o fereastră cu suprafața de 6 mp, cu vedere către oraș. Cele patru micro-zone integrate în acest spațiu diferă în mod semnificativ în ceea ce privește finisajele și înălțimile. Este vorba despre un living cu bucătărie, înalt de 3 m, un dormitor înalt de 1,14 m cu un spațiu de depozitare surprinzător de generos, o toaletă cu duș cu efect de ploaie, și un spa.

Astfel, The Cabanon demonstrează că zonele de locuit cu funcțiuni și dimensiuni diferite nu trebuie neapărat să aibă și aceeași înălțime. De fapt, proiectul „amenința” să devină mai mare cu cât i se adăugau mai multe funcțiuni, însă adaptarea înălțimilor a făcut posibilă rămânerea în limitele celor mai puțin de 7 mp.

 

Cele patru micro-zone au fost modelate pornind de la produse standard disponibile pe piață. Dormitorul a fost proiectat pentru a acomoda un model anume de saltea, spa-ul – în funcție de lungimea căzii, iar bucătăria – pe baza adâncimii mini-frigiderului. Dacă, în cazul multor proiecte, apare nevoia de obiecte personalizate, perfect adaptate spațiului, în proiectul de față spațiul este cel care se adaptează unor produse standard, ușor accesibile.

 

The Cabanon a fost gândit ca un templu dedicat proporțiilor proprietarilor și modelatorilor săi. El reprezintă un experiment spațial în care cei doi arhitecți au văzut în reducerea voluntară a spațiului o oportunitate de dezvoltare personală. Astfel, această reducere nu a fost niciodată înțeleasă ca austeritate, The Cabanon reprezentând cel mai „luxos” spațiu mic posibil, o „reducere epicuriană”.

Deși proiectul poate avea un rol în explorarea posibilităților de optimizare a spațiilor de locuit și costurilor asociate acestora, el nu intenționează a fi un manifest pentru reducerea suprafețelor și nu se erijează în „casa viitorului”. Din punctul de vedere al arhitecților, principalele lecții ce pot fi învățate din proiectul The Cabanon sunt: optimizarea spațiului – înțeleasă nu ca reducere, ci ca maximizare a posibilităților oferite de un spațiu; modularea înălțimilor – pentru a putea suprapune unele funcțiuni, și distanțarea de cosumerism și de nevoia de a deține obiecte – pentru a ne putea elibera locuințele și mințile.

PROIECT: The Cabanon;  AMPLASAMENT: Rotterdam, Țările de Jos; SUPRAFAȚA: 6,89 mp; ARHITECTURĂ DE INTERIOR: STAR strategies + architecture & BOARD (Bureau of Architecture, Research and Design); ECHIPA STAR: Beatriz Ramo, Geoffrey Clamour, cu imagini de: Efraín Pérez del Barrio, Ivan Guerrero Jiménez; ECHIPA BOARD: Bernd Upmeyer; CONSTRUCTORI: Midwinter – Timmerwerk & Decoratie; FINALIZAT: 2024

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0