fbpx

5 arhitecți din noua generație pe care să nu-i ratezi la DIPLOMA Show 2024

Pe 4 octombrie, DIPLOMA Show deschide porțile celei de-a 11-a ediții, transformând, timp de o săptămână, fostul restaurant CINA (Benjamin Franklin 10) într-un spațiu de expunere și dialog pentru cele mai noi generații de artiști, arhitecți și designeri din România.

Vizitatorii vor avea ocazia să exploreze 140 de lucrări din diverse domenii creative – arhitectură, arhitectură de interior, peisagistică, urbanism, artă murală, arte grafice, arte textile, ceramică-sticlă-metal, design de produs, design grafic, fashion, foto-video, pedagogie, pictură, scenografie, sculptură, animație & bandă desenată și new media. Această ediție reflectă, prin expoziții și evenimente, preocupările și întrebările pe care tinerii creatori le adresează societății.

 

Rezervă aici biletele gratuite.

 

Iată o selectie de 5 artiști din domeniul Arhitectură și Urbanism– semnat de Cemacon, pe îi vei descoperi la DIPLOMA Show 2024:

 

Andrei Popescu – Muzeul Bucureștiului Pierdut

 

Andrei, pasionat de arhitectură, și-a aprofundat interesul pentru patrimoniul construit și istoria arhitecturii prin activitatea sa din facultate, dorindu-și să contribuie la creșterea valorii și recunoașterii trecutului arhitectural. În viziunea sa, creativitatea nu poate fi încadrată în tipare fixe; ea apare spontan, din locuri neașteptate, iar această spontaneitate, alături de capacitatea de a pune în practică ideile, este trăsătura esențială a unui om creativ.

 

Proiectul său are la bază necesitatea unui centru comemorativ pentru „Bucureștiul Pierdut”, propunând un Muzeu al Memoriei Orașului și o casă pentru arhiva municipală. Proiectul își dorește să reunească memoria orașului existent și pierdut, fiind amplasat strategic vizavi de zona afectată de distrugerile urbane din trecut. Clădirea nouă, situată în prelungirea aripii estice a primăriei, include două niveluri subterane cu arhive, muzeu și lapidarium, având în centru o curte săpată accesibilă printr-o scară monumentală. Un pod va închide conturul pieței și va uni muzeul cu exponatul său principal: orașul însuși.

 

Barbu Vlad Andrei – Spații de lucru pentru Industriile Creative. Casa Christo Gheorgief, București

 

Barbu Vlad Andrei se definește ca un creativ cu o excelentă capacitate de gestionare a timpului, pentru care arhitectura înseamnă, în esență, oameni, gândire și respect față de contextul local. Viziunea sa asupra proiectării este profund legată de specificul locului, considerând contextul drept un factor esențial în generarea soluțiilor arhitecturale.

 

Proiectul său a fost inspirat de necesitatea revitalizării Căii Moșilor, o zonă de importanță arhitecturală în București, dar care, în prezent, este neglijată și expusă degradării. Prin implementarea Industriilor Culturale și Creative, Barbu propune transformarea acestei artere uitate într-un nou punct de atracție urbană. Restaurarea și refuncționalizarea monumentului Christo Gheorgief, situat la Calea Moșilor 82, ca spațiu de lucru destinat industriilor creative, poate juca un rol crucial în revitalizarea zonei, valorificând potențialul oamenilor creativi de a genera bunuri și servicii valoroase pentru societate.

 

 

Sbîrcea Vlad-Robert – Ameliorarea frontului la apa în zona castrului roman de la Drobeta

 

Sbîrcea Vlad-Robert, absolvent al Facultății de Arhitectură din cadrul „UAUIM” București, își dorește să îmbine latura artistică cu simțul practic în proiectele sale, aspirând să își lase amprenta asupra arhitecturii orașului natal. Motivul care l-a determinat să își împărtășească proiectul este experiența personală de a fi fost inspirat de lucrările absolvenților anteriori, dorindu-și la rândul său să fie o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare. El speră să descopere poveștile altor proiecte, dar și să o dezvăluie pe a sa.

 

Vlad și-ar dori să transforme ideea sa într-o realitate, mai ales că zona aleasă este una care îi este aproape de suflet, iar o intervenție acolo ar rezolva una dintre problemele majore ale orașului său natal.

Proiectul său se concentrează pe revitalizarea sitului arheologic de la Drobeta, punând în valoare vestigiile istorice și conectând Piciorul Podului lui Traian cu Castrul roman din apropiere, aflat dincolo de calea ferată. Proiectul vizează să devină un pol de atracție turistică la nivel regional și național, generând venituri locale și, în timp, poate chiar atrăgând turiști internaționali prin croazierele de pe Dunăre.

 

Alexandra Mocioiu –  Fostul Șantier Naval din Drobeta

Alexandra, absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, și-a petrecut verile ca voluntar și organizator pe șantiere de restaurare și în școli de vară, atât în mediul urban cât și rural. Anul acesta, a fondat Asociația Front la Dunăre, ca o continuare a pasiunii sale pentru orașul natal și potențialul său încă neexplorat.

 

Proiectul ei  de diplomă a fost inspirat de fascinația pentru Drobeta-Turnu Severin, orașul în care a crescut și pe care continuă să-l descopere. Alegerea sitului de intervenție a fost influențată de vizitele în Belgia, unde experiența orașelor și clădirilor istorice i-a schimbat perspectiva asupra unui spațiu public funcțional, în relație armonioasă cu patrimoniul recuperat și natura din jur. Acest proiect urmărește restaurarea și conversia fostului Șantier Naval din Drobeta într-un motor de regenerare a falezei dunărene. Proiectul își propune să creeze un traseu de spații publice de-a lungul falezei, unind straturile istorice ale orașului și transformând șantierul naval într-un punct de acces turistic pe Dunăre. Prin Asociația Front la Dunăre, Alexandra speră să demareze o serie de proiecte de regenerare urbană în orașe dunărene, îmbinând cercetarea cu lucrul practic, primul proiect fiind restaurarea unei fântâni și reactivarea spațiului public din jurul acesteia.

 

Gabriela Udrea-Reabilitarea și Extindere a Pieței de Flori George Coșbuc

Gabriela, proaspătă absolventă a Facultății de Arhitectură din cadrul UAUIM, și-a manifestat de-a lungul studiilor interesul pentru restaurare și reutilizarea edificiilor existente în oraș, participând activ la diverse școli de vară și proiecte de voluntariat axate pe salvarea monumentelor.

 

Proiectul ei de diplomă este amplasat într-o zonă pe care a studiat-o frecvent în timpul facultății, fiind mereu fascinată de intersecția diverselor tipuri de țesuturi urbane. Această pasiune pentru regenerarea urbană și dorința de a face parte dintr-o comunitate mai mare de creatori au determinat-o să se înscrie la DIPLOMA Show, inspirată de atmosfera evenimentelor și de diversitatea oamenilor atrași de expozițiile de proiecte universitare. Proiectul propune restaurarea clădirii existente a Pieței George Coșbuc și amenajarea unui spațiu dedicat pieței de flori pe aceeași parcelă. Clădirii i se redă funcțiunea de piață, iar extinderea include o abordare care respectă diversitatea țesutului urban din zona. Proiectul menține funcțiunea de piață de flori și păstrează anumite trăsături tradiționale ale acesteia, sprijinind astfel continuitatea activităților comerciale locale.

Ediția a XI-a DIPLOMA Show va avea loc între 4 și 13 octombrie 2024, în clădirea fostului restaurant CINA (Str. Benjamin Franklin, 10). Accesul în cadrul festivalului este gratuit și se va realiza în baza unui bilet care poate fi rezervat online.

Mai multe detalii se găsesc pe canalele de comunicare Diploma Show: website, Facebook sau Instagram.

 

DIPLOMA Show este un proiect The Institute

 

Prezentat de UniCredit Bank

Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii

Parteneri: IQOS, Rompetrol, Globalworth, Cemacon, Chateau Purcari, Kozel

Realizat cu sprijinul  Sectorului 1 al Municipiului București

Cu susținerea Primăriei Capitalei prin Arcub

Parteneri media strategici: PRO TV, Kiss FM, Euromedia, YOOH
Parteneri media:
Radio România Cultural, Igloo, Haute Culture, Revista BIZ, Revista Zeppelin, Molecule F, Designist, Modernism, B365.ro, feeder.ro, munteanurecomandă.ro, Propagarta, Revista Atelierul, IQAds, RADOR, Agerpres, Zile și Nopți, Spotmedia, PRwave, Glamour, The Woman, Happening, Arthood, Metropolis, ALIST Magazine, Dreamingof.net, Daily Magazine, EventsMax, Revista Golan, Revista Arhitectura, Revista Arta

Parteneri comunicare: 5 to go, Librăriile Humanitas

Design expozițional: Attila Kim Architects

Echipa de creație: Claudia Draghia, Sebastian Pren

Partener monitorizare: MediaTrust

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0