fbpx

Estetica unei ruine vii. Hotel Dexamenes, Peloponez, Grecia

ARHITECTURĂ: K-Studio TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Claus Brechenmacher & Reiner Baumann

Ceea ce în urmă cu mai bine de o sută de ani funcționa drept cramă și distilerie la malul Mării Ionice a devenit azi Dexamenes Seaside Hotel, în urma unui sensibil proiect de arhitectură și design interior semnat K-Studio, care păstrează frumusețea frustă și stranie a unui loc rămas neatins din anii ’20 ai secolului trecut, pe o fâșie încă destul de sălbatică a coastei vestice din Peloponez.

Pe locul actualului Hotel Dexamenes, în urmă cu mai bine de un secol, se construiau o cramă și o distilerie pentru a obține vin și tărie din stafide – un răspuns la prăbușirea bruscă a pieței stafidelor, care decenii la rând în sec. al XIX-lea constituiseră principalul produs de export al Greciei. Ansamblul fusese construit la malul mării pentru ca vasele să poată fi încărcate cu licori direct din rezervoare și să plece apoi în lumea largă.

Cu o asemenea poveste în spate, cu un întreg ansamblu microindustrial încă în picioare și cu un peisaj natural impresionant, transformarea sitului în hotel de către arhitecții de la K-Studio nu putea fi altceva decât un proiect în straturi și gesturi fine, pentru a pune în lumină istoria pitorească și frumusețea brută a locului. Au păstrat aerul de ruină vie prin intervenții discrete – nu de eliminare, ci de completare și reliefare – și o paletă simplă de materiale și texturi care să aibă (sau să capete) o anume patină (beton, oțel, lemn, sticlă, piatră, textile naturale), dar și să îmblânzească atmosfera austeră.

2_k-studio_Dexamenes_22

Configurația hotelului respectă aproape întru totul vechea desfășurare: există patru șiruri de camere dispuse pe cele două laturi ale ansamblului, unele cu vedere spre curtea interioară, celelalte, de pe extremități, cu vedere (și acces direct) spre mare, respectiv spre continent. Camerele corespund exact vechilor spații de depozitare a vinului, beneficiind acum de băi și terase acoperite proprii. Interioarele mizează pe transparențe, pe suprafețe texturate ce filtrează blând lumina, pe jocuri cromatice calde, ce preiau sugestia nisipului.

În jurul celor doi coloși din beton și oțel care domină liniștita curte interioară s-a construit o piscină de mică adâncime, ce captează lumina și răcorește aerul. Lespezile masive ce servesc drept trepte în piscină sau blaturi de mese, în pavilionul de relaxare, sunt chiar blocuri decupate din rezervoarele inițiale pentru a crea deschideri. La capetele laturilor cu camere înșiruite au fost adăugate două pavilioane gândite ca spații comune, deschise, destinate recepției, restaurantului, barului, dar și activităților cultural-artistice – inclusiv gastronomice – ce fac parte din programul „curatorial” estival al acestui boutique hotel atipic.

PROIECT: Dexamenes Seaside Hotel; AMPLASAMENT: Plaja Kourouta, Peloponez, Grecia; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 2 060 mp; ARHITECTURĂ: K-Studio; ECHIPA: Dimitris Karampatakis, Giorgos Mitrogiorgis, Dimitris Sotiropoulos, Marivenia Chiotopoulou, Giorgos Dimitrakopoulos, Christina Stamouli, Thomai Christopoulou; STRUCTURĂ: Panagiotis Zourntos; FINALIZAT: 2020

 

Articol publicat în igloo #220 / Reviste experimentale de arhitectură / iunie-iulie 2024

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0