fbpx

Cea de-a doua ediție DWMT la Conacul Udriște Năsturel

Festivalul DWMT revine la Conacul Udriște-Năsturel pe 7-8 septembrie, aducând împreună muzică, artă vizuală și experiențe culinare pe un domeniu la doar 35 km de București, într-un cadru istoric deosebit.

Conacul, cunoscut și sub denumirea de Casa de Piatră, este considerat cel mai vechi monument de arhitectură civilă românească construit din piatră. A fost ridicat la începutul secolului al XVII-lea din inițiativa lui Udriște Năsturel, o personalitate marcantă a epocii, cunoscut pentru activitatea sa de poet, traducător și sfătuitor al domnitorului Matei Basarab.

 

Casa a fost destinată utilizării de către frații Udriște și Cazan Năsturel și cuprinde două locuințe aproape identice, construite în oglindă, cu intrări separate și scări interioare, în contrast cu practică comună din secolele XVII-XVIII. Arhitectura Casei de Piatră reflectă influențe renascentiste și gotice, vizibile în designul ușilor și ferestrelor arcuite.

Moșia din Herăști s-a transmis moștenitorilor, de pe ramura lui Udriște, până în anul 1830, când Constantin Năsturel Herescu a vândut proprietatea principelui sârb Miloș Obrenovici și a donat parte din avere Academiei Române pentru înființarea premiilor Năsturel Herescu. Principele sârb a adus multiple modificări arhitecturale casei, adăugând un turn și un corp lateral.

 

Din 1881 domeniu a ajuns în posesia lui Anastase Solojan, un important politician antebelic. Noul proprietar supraetajează una dintre clădirile anexă, aceasta devenind ceea ce numim astăzi Casa Stolojan. Întreg domeniul s-a transmis moștenitorilor acestuia până la naționalizarea 1949, când Casa de Piatră era deja într-o avansată stare de degradare, după un incendiu ce a avut loc în anul 1931.

În anul 1953 se elaborează primul proiect de restaurare, însă lucrările încep abia un deceniu mai târziu, între anii 1964-1971, fiind coordonate de arh. Olga Bâzu și având la bază proiectul care aduce casa la forma sa inițială, fără turnul din perioada Obrenovici.

 

Din anul 1972, Casa de Piatră a intrat în administrarea Muzeului de Artă Populară, găzduind diverse expoziții cu obiecte de artă tradițională. După un proces îndelungat de retrocedare, în anul 2013, moștenitorii familiei Stolojan au recuperat o parte din proprietatea care a aparținut lui Anastase Stolojan, iar în 2020 aceasta a fost cumpărată de către actualii proprietari.

 

În prezent, la Conacul Udriște-Năsturel se desfășoară proiecte și lucrări destinate valorificării ansamblului prin restaurarea și conservarea monumentelor istorice. Scopul principal este de a onora moștenirea culturală lăsată de Udriște-Năsturel și de a crea un mecanism care să asigure sustenabilitatea și longevitatea acestui patrimoniu.

Festivalul DWMT la Conac face parte din demersul de transformare a acestui loc istoric într-un centru vibrant de cultură contemporană, iar colaborarea cu Diud și Point a venit astfel organic. El reprezintă, prin succesul avut la prima ediție, o confirmare pentru direcția aleasă și un start pentru viitoare ediții și colaborări similare în zona socio-culturală.

 

Line-up-ul din acest an al DWMT la Conac include artiști precum: Kerala Dust, om la lună, Satoshi, Mihail (acustic), Hvnds (lite), Dora Gaitanovici, Dimitri’s Bats, Kadjavsi, The Kryptonite Sparks, și mulți alții. Găsești întreg lineup-ul pe dwmt.ro

 

În paralel cu experiența muzicală, DWMT La Conac va celebra și artele vizuale printr-o expoziție intitulată „We Lived Good Lives”, curatoriată de Medina Pop. Această expoziție încurajează publicul să exploreze teme profunde prin operele a cel puțin 20 de artiști români, fiecare contribuind la o poveste complexă și profundă despre viață și memorie.

 

Festivalul nu doar că aduce la viață zidurile vechi de secole, ci le îmbogățește cu sunete moderne și expresii artistice diverse, creând un dialog între trecut și prezent. Astfel, „DWMT la Conac” nu este doar o celebrare a muzicii și artei, ci și o reafirmare a valorilor culturale și istorice ale locului.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0