fbpx

Centrul pentru evenimente Convento do Beato

ARHITECTURĂ: RISCO TEXT: Ioana Păunescu FOTO: Carolina Delgado

Convento do Beato din Lisabona, Portugalia, un edificiu istoric îndrăgit la nivel local, există din secolul al XV-lea, când a fost conceput ca schit. Cele douăzeci de clădiri care alcătuiesc astăzi complexul datează dintr-o serie de epoci diferite. În secolul al XVI-lea, s-a început construirea unei mănăstiri. Spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, una dintre aripile complexului a fost adaptată pentru a fi folosită ca Spital Militar Regal.

În 1834, un comerciant a achiziționat părți din clădirile care fuseseră parțial deteriorate de un incendiu, precum și de un cutremur. Această intervenție a avut ca urmare folosirea arhitecturii religioase în scopuri industriale, începând cu instalarea unei unități de producție moderne în care a funcționat, pentru prima dată în Portugalia, un motor cu abur. Mai bine de un secol mai târziu, în 1984, Convento do Beato a fost clasificată ca „patrimoniu imobil de interes public”. Larfa Properties Group a achiziționat complexul în 2018 în ideea de a implementa o strategie urbană pentru a stimula această zonă și de a transforma complexul în centru cultural.

Proiectul dezvoltat de biroul de arhitectură RISCO include remodelarea centrului de evenimente și renovarea altor clădirilor pentru noi utilizări – de servicii, în vechea biserică, și de locuințe, în clădirile industriale. Proiectul mai include și construirea a două parcări, una supraterană și una subterană, precum și diverse spații exterioare. Lucrările au început în 2018 și sunt programate pentru a fi finalizate în acest an. În martie 2022, au fost terminate lucrările la centrul de evenimente, care au presupus înlocuirea sistemelor de telecomunicații, energie și securitate, introducerea de pasarele pentru ieșirile de urgență, restaurarea bucătăriei și modificări ale închiderilor. La acestea, s-au adăugat multe „operațiuni chirurgicale” pentru a instala sistemul de aer condiționat sau pentru a dubla numărul de ferme de susținere a acoperișului.

text2_2206-RISCO-CentroEventosBeato-047
Cea mai importantă transformare a avut loc în spațiul fostei mănăstiri, spațiu care acum găzduiește evenimente de mare anvergură. Elementul principal al reformei a fost acoperișul – o închidere din anii 1980, în formă de piramidă cu panouri acrilice, care nu corespundea cerințelor de securitate la incendiu și de izolare termică și fonică. Soluția adoptată de RISCO constă într-un sistem de ferme dispuse ortogonal care formează un set de „faguri” luminați prin luminatoare. Noile luminatoare oferă izolare termică și fonică din exterior și se deschid mecanic în caz de incendiu. „Fagurii” au fost îmbrăcați cu material fonoabsorbant eficient, care a sporit considerabil confortul interior și calitatea sunetului, iar tubulatura de aer condiționat a fost dispusă la periferia acestei structuri. Din punct de vedere estetic, noul tavan folosește un puternic limbaj contemporan prin contrastul  pe care tencuiala albă a acestuia îl face cu planurile verticale, din piatră, aducând un plus de valoare spațiului.
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0